Ciastka z nadzieniem orzechowym bez użycia mąki

Domowej roboty ciastka z dodatkiem masła orzechowego na pewno sprawdzą się w długie zimowe wieczory, zwłaszcza z kubkiem ciepłego mleka lub doprawionej przyprawami korzennymi herbaty. Dodatkowo, proponowany dziś przez nas przepis będzie idealny dla osób pozostających na diecie bezglutenowej – bo do przygotowania takich ciastek nie potrzebujemy mąki!

Bezmączne ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego
Dla wielbicieli słodkości przyjemną informacją może okazać się dodatek czekolady w składzie. Poza tym ciasteczka są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, więc nawet największy przeciwnik pieczenia może dokonać arcydzieła! Warto spróbować, na pewno będziecie bardzo zadowoleni.

Etap pierwszy: składniki potrzebne do przygotowania ciasta na ciasteczka
Podane tutaj składniki wystarczą na 18 sztuk ciasteczek. Będziemy potrzebować: 225 gram masła orzechowego (zadbaj jednak o jego jakość, większość produktów dostępnych w sklepach jest przesłodzona, więc jeśli kupisz słodkie masło to dodaj mniej cukru. Zawsze można zrobić masło orzechowe w domu, wystarczy kupić zwykłe niesolone orzeszki ziemne i je zblendować), 100 gram jasnego brązowego cukru, pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli, duże jajko, łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz 50 gram posiekanej gorzkiej czekolady. Pamiętajmy o tym, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Etap drugi: przygotowanie ciasteczek
Miksujemy: masło orzechowe, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Jeśli wszystkie składniki są już połączone, dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii, po czym miksujemy, ale tylko przez chwilę. Do masy dodajemy jeszcze drobinki czekoladowe i kontynuujemy miksowanie. Pora na przygotowanie blach do pieczenia – dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Kolejnym krokiem jest uformowanie kulek o wielkości porównywalnej do orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy dłonią i pieczemy w temperaturze 165 stopni Celsjusza (najlepiej by było piec w termoobiegu) przez około 18 minut, aż do momentu wyraźnego zarumienienia się ciasteczek. Kiedy są już upieczone, wyjmujemy je i czekamy aż wystygną. Ciasteczka można przechowywać do 7 dni w temperaturze pokojowej.

Wspólne pieczenie
Nic tak nie integruje, jak wspólne pieczenie. Nawet, jeśli czasem nie masz ochoty na spędzenie większej ilości czasu w kuchni niż musisz, zaproś do siebie przyjaciół i urządźcie wieczór wspólnego pieczenia ciasteczek. Zawsze możesz ładnie popakować ciastka domowej roboty i podarować im na drogę. Orzechowe ciastka dobrze sprawdzą się też jako „coś słodkiego” na drugie śniadanie, na pewno dodadzą Ci energii na kilka kolejnych godzin. Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Next Post

Ciastka duńskie

pon Maj 4 , 2020
Jeśli macie ochotę na pyszne ciastka domowej roboty, dzisiaj prezentujemy przepis, który pochodzi prosto z Danii. Mowa o waniliowych ciasteczkach, które Duńczycy jedzą głównie podczas świąt. U nas znane lepiej jako okrągłe maślane ciasteczka, idealne do moczenia w gorącej herbacie… Macie już na nie smak? Zapraszamy do pieczenia! Vaniljekranse Pamiętajcie, […]

Powiązane artykuły

Kontakt